Praktycznie o RODO/GDPR – unijna reforma ochrony danych osobowych

Szkolenia , kursy, księgowość, rachunkowość, podatki

Praktycznie o RODO/GDPR – unijna reforma ochrony danych osobowych

24 04 2018 - Poznań
25 04 2018 - Warszawa
15 05 2018 - Wrocław
22 05 2018 - Poznań
29 05 2018 - Warszawa
26 06 2018 - Wrocław

Kategoria: ,
Cel szkolenia

Omówienie nowych zasad ochrony danych osobowych przewidzianych w ogólnym rozporządzeniu unijnym o ochronie danych osobowych RODO (GDPR) oraz projekcie ustawy o ochronie danych osobowych. Rozporządzenie zastąpi obowiązujące dotychczas ramy prawne ochrony danych osobowych, stanowiąc nową bezpośrednio skuteczną podstawę prawną regulującą kompleksowo prawa i obowiązki związane z przetwarzaniem danych osobowych. Szkolenie uzupełnione zostanie o najnowsze kierunki wykładni przepisów ogólnego rozporządzenia, prezentowane na łamach najnowszej krajowej oraz europejskiej literatury prawniczej oraz w dokumentach Grupy Roboczej art. 29.

Adresaci szkolenia

Osoby, które chcą nabyć wiedzę w zakresie zmian w przepisach dotyczących ochrony danych osobowych i dowiedzieć się jak się do nich przygotować. Administratorzy Bezpieczeństwa Informacji, Administratorzy Danych Osobowych, Administratorzy Systemów informatycznych, pracownicy działów: kadr, HR, prawnych, IT oraz inne osoby odpowiedzialne za ochronę danych osobowych w organizacjach, w których zakresie obowiązków pozostaje wykonywanie wymogów ochrony danych osobowych.

Program

1. Reforma ochrony danych osobowych – wprowadzenie:
• cele oraz ogólne założenia reformy sektora ochrony danych osobowych – dlaczego reforma jest konieczna?
• zmiana podejścia do ochrony danych osobowych.

2. Forma prawna reformy sektora ochrony danych osobowych:
• wejście w życie a obowiązywanie – czyli „jak rozumieć” prawo unijne?
• omówienie projektu nowej ustawy o ochronie danych osobowych,
• ogólne omówienie zmian w przepisach sektorowych.

3. Podstawowe obowiązki administratorów danych osobowych:
• nowe przesłanki przetwarzania danych osobowych zwykłych oraz wrażliwych,
• obowiązek przeprowadzenia oceny skutków przetwarzania danych osobowych na ich ochronę,
• nowe zasady realizacji obowiązku informacyjnego,
• audyty należytej ochrony danych osobowych,
• zasada ochrony danych osobowych na etapie projektowania tzw. privacy by design oraz domyślna ochrona danych,
• wspólne operacje przetwarzania danych osobowych przez kilku administratorów (Grupy spółek),
• dokumentowanie zasad ochrony danych osobowych,
• nowe zasady powierzania danych osobowych,
• obowiązek zgłaszania GIODO przypadków naruszenia danych osobowych,
• Inspektor ochrony danych osobowych (IOD/DPO):
– kto musi a kto powinien?
– uprawnienia i obowiązki IOD/DPO,
– jak pełnić tą funkcję? – dlaczego niektórym Klientom odmawiamy usługi jako zewnętrzny podmiot?

4. Wybrane zagadnienia:
• profilowanie,
• kary finansowe za naruszenie zasad ochrony danych osobowych,
• kodeksy postępowania i mechanizmy certyfikacji,
• kompetencje nowego organu (Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

5. Jak wdrażać GDPR?
• od czego zacząć?
• ile mamy czasu i jak działać (priorytetyzacja zadań)?
• jakie procedury są wymagane?
• wszystko co powiedziano o nowej regulacji a co nie jest prawdą, czyli czego się nie bać, czego nie kupować i z jakich usług nie korzystać!

6. Panel dyskusyjny.

Informacje organizacyjne

Koszt uczestnictwa jednej osoby:  790 zł + 23% VAT,

Prosimy o dokonanie płatności po otrzymaniu pisemnego potwierdzenia, podając w tytule przelewu kod szkolenia.

Cena obejmuje: uczestnictwo w zajęciach, materiały szkoleniowe, przerwy kawowe, lunch, certyfikat ukończenia szkolenia.

Godziny zajęć: 10:00 – 16:30

Miejsce zajęć: Warszawa – własna sala szkoleniowa Akademii Biznesu MDDP lub centrum biznesowe w hotelu w/w miast.

Informacje:
Milena Bryszewska, Anna Niedziółka
tel. (022) 208 28 36/208 28 45, fax (022) 211 20 90
milena.bryszewska@akademiamddp.pl; anna.niedziolka@akademiamddp.pl

Terminy

24 04 2018 - Poznań
25 04 2018 - Warszawa
15 05 2018 - Wrocław
22 05 2018 - Poznań
29 05 2018 - Warszawa
26 06 2018 - Wrocław

Nasi Klienci

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.Czytaj więcej Akceptuję