Szkolenie online Świadczenia złożone na gruncie przepisów o VAT w branży HoReCa  (Hotel, Restaurant, Catering)

Szkolenia , kursy, księgowość, rachunkowość, podatki

Szkolenie online Świadczenia złożone na gruncie przepisów o VAT w branży HoReCa (Hotel, Restaurant, Catering)

23 11 2020 - Online

Kategoria: , ,
Program szkolenia

1. Świadczenie złożone – wprowadzenie do pojęcia:
a) współczesne ramy prawne dotyczące świadczeń złożonych,
b) wskazanie elementu dominującego i oczekiwania ostatecznego konsumenta jako kryterium rozstrzygające,
c) znaczenie orzecznictwa sądowego wobec braku legalnej definicji pojęcia – sędziowie jako kształtujący zasady stosowania koncepcji świadczeń złożonych w przepisach o VAT,
d) zestawy składające się z produktów objętych różną stawką VAT,
e) podobieństwo towaru jako kryterium uzasadniające zastosowanie analogicznej stawki VAT – wybrane przypadki.

2. Świadczenia złożone w zamówieniach publicznych:
a) obowiązek zamawiającego w zakresie określenia przedmiotu zamówienia oraz wskazania stawki VAT;
b) orzecznictwo KIO ws. świadczeń złożonych – studium przypadku,
c) interpretacje indywidualne dedykowane dla zamawiających,
d) klasyfikacje GUS,
e) wiążące informacje stawkowe.

3. Kryteria typowania usługi dominującej i skutki z tym związane:
a) ekonomiczne i gospodarcze znaczenie świadczeń złożonych,
b) podstawa opodatkowania VAT przy kompensowaniu należności, a świadczenie realizowane przez podmiot trzeci,
c) oczekiwania konsumenta jako kryterium decydujące o kompleksowości świadczenia na przykładzie usług parkingowych połączonych z transferem na lotnisko,
d) gospodarczy powód zawarcia umowy, jako kryterium przesądzające o kompleksowości świadczeń na przykładzie orzeczeń dotyczących najmu powierzchni biurowych,
e) opodatkowanie dodatkowych świadczeń oferowanych przez usługodawcę na przykładzie orzeczeń dotyczących firm leasingowych.

4. Ocena świadczenia jako towaru lub usługi:
a) problemy klasyfikacyjne związane z finansowaniem zakupu poprzez odroczenie w czasie płatności,
b) kryterium przeważających elementów świadczenia na przykładzie dostawy posiłków,
c) ocena wiodących elementów świadczenia na przykładzie kluczowego wyroku w sprawie Levob Verzekeringen BV.

5. Problemy z ustaleniem miejsca opodatkowania transakcji złożonej:
a) niejednoznaczność przesłanek definiujących stałe miejsce prowadzenie działalności gospodarczej,
b) problematyka opodatkowania usług związanych z nieruchomościami,

6. Usługi dodatkowe świadczone przez podatnika rozliczającego VAT w ramach szczególnej procedury VAT marży:
a) dodatkowe świadczenia rozliczane w systemie marży,
b) katalog podmiotów uprawnionych do opodatkowania usług w systemie marży.

7. Koncepcja świadczeń złożonych w branży HoReCa:
a) wątpliwości kwalifikacyjne na przykładzie usług restauracyjnych świadczonych przez hotel,
b) pakiety konferencyjne,
c) „optymalne” zestawy stosowane przez restauratorów,
d) usługa wraz z zastawą stołową i obsługą kelnerską,
e) usługa oprawy artystycznej (wodzirej, DJ etc.).

8. Brak nierozerwalnego związku między kampanią marketingową a nieodpłatnym wydaniem towarów (nagród) na przykładzie orzeczeń dotyczących agencji marketingowych i domów mediowy.

9. Nadużywanie koncepcji świadczeń złożonych w Polsce:
a) nadużywanie koncepcji świadczeń złożonych przez organy podatkowe oraz podatników,
b) problematyka wpływu interesów kupującego na kształtowanie zasad opodatkowania VAT wykonywanych świadczeń na przykładzie konserwacji obiektów wspólnot mieszkaniowych,
c) korzystanie przez organy podatkowe z koncepcji świadczeń złożonych w przypadkach, w których korzyścią są należności budżetowe na przykładzie najmu lokali.

10. Dokumentowanie świadczeń złożonych na fakturze – akademicki spór czy poważny problem?

11. Odpowiedzialność członków władz za zobowiązania podatkowe:
a) przesłanki i zakres odpowiedzialności wynikające z ordynacji podatkowej,
b) osoby odpowiedzialne za zobowiązania podatkowe w spółkach kapitałowych,
c) zabezpieczenie zobowiązań podatkowych na majątku,
d) odpowiedzialność członków zarządu za zaległości podatkowe,
e) uniknięcie odpowiedzialności poprzez ogłoszenie upadłości.

12. Odpowiedzialność karna i karnoskarbowa osób odpowiedzialnych za stosowanie stawki VAT i rozliczanie VAT:
a) podstawy prawne odpowiedzialności karnoskarbowej,
b) zasada winy – wina umyślna i nieumyślna,
c) karalne formy popełnienia przestępstw i wykroczeń skarbowych,
d) okresy przedawnienia w kodeksie karnym skarbowym,
e) skutki skazania członka zarządu dla spółki,
f) przestępstwa stawkowe,
g) przestępstwa fakturowe. 

Informacje organizacyjne

Koszt uczestnictwa jednej osoby: 650 + 23% VAT

Prosimy o dokonanie płatności po otrzymaniu pisemnego potwierdzenia, podając w tytule przelewu kod szkolenia.

Cena obejmuje: dostęp do platformy w czasie realizacji szkolenia, autorskie materiały szkoleniowe, certyfikat

Każda zgłoszona osoba musi dysponować komputerem lub innym urządzeniem mobilnym z wbudowanym głośnikiem (opcjonalnie kamerą i mikrofonem) oraz dostępem do Internetu.
Wyżej wymieniony sprzęt nie obliguje Państwa do udostępniania swojego wizerunku, jest potrzebny, aby móc aktywnie uczestniczyć w szkoleniu.

Godziny zajęć: 10:00-15:30

Harmonogram szkolenia:
→ dzień przed szkoleniem wysłanie do Uczestników materiałów szkoleniowych w formacie PowerPoint lub/i PDF
09:30 → rozpoczęcie logowania przez Uczestników
10:00 → wykład cz. I
11:30 → przerwa 15-minutowa
11:45 → wykład cz. II
13:15 → przerwa 30-minutowa
13:45 → wykład cz. III
15:30 → zakończenie szkolenia, odpowiedzi na pytania Uczestników czat/audio

Szkolenie realizowane również w formie stacjonarnej* »

* w Warszawie szkolenie realizowane równocześnie w formie online i stacjonarnej

Informacje:

Informacje:
Joanna Domaszewska,
tel. (022) 208 28 28/48, fax (022) 211 20 90
joanna.domaszewska@akademiamddp.pl

Powyższy temat możemy zrealizować dla Państwa także w formie szkolenia zamkniętego.
Szczegóły znajdą Państwo tutaj >>
Zapraszamy serdecznie!

Terminy

23 11 2020 - Online

Nasi Klienci

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.Czytaj więcej Akceptuję